CO2 te weinig in de vergaderruimte

Wel eens gehoord van het ‘vergaderruimte-effect’? Ik niet in ieder geval. Tot ik deze blog van een ingenieursbureau las. Ze berekenen hoe snel het CO2-gehalte in de lucht van een kleine ruimte toeneemt. Gevaarlijk is dat in de regel niet, maar een zuurstofarme omgeving zorgt er wel voor dat je suffer wordt en dus niet kunt effectief vergaderen. Niet erg handig als je knopen wilt doorhakken tijdens een vergadering.

Overtuig je baas: investeer in ventilatie in de vergaderruimte

Onderzoek na onderzoek wijst dan ook uit dat je in ventilatie moet investeren om een productievere werkomgeving te krijgen. Anders krijg je te maken met hoofdpijn, concentratieverlies, en in de ergste gevallen zelfs ziekteverzuim.

Bron: Environmental Health Perspectives, Harvard 2016

Neem dit Harvard-onderzoek bijvoorbeeld. Twee groepen kenniswerkers gingen in een gecontroleerde omgeving voor 14 dagen aan het werk. De omstandigheden waren precies gelijk, met één groot verschil: de hoeveelheid Co2 in de lucht. In de grijze balk zie je een ‘normale’ bedrijfsomgeving. In de groene (en gestippelde) balk een goed geventileerde zakelijke omgeving.

Zie je hoe groot de verschillen zijn? Bijvoorbeeld als het gaat om informatiegebruik of strategische beslissingen. Misschien is het goed deze cijfers eens aan je leidinggevende te laten zien. Bij voorkeur tijdens een frisse wandeling.

Nog beter: vergader ook buiten

Want hoe goed het ook is om alle vergaderruimtes optimaal te ventileren; echt frisse lucht krijg je alleen buiten. Natuurlijk laat het Nederlandse weer dit niet altijd toe, maar af en toe al wandelend of aan de picknicktafel vergaderen zal je helpen met je productiviteit.

Fotocredit: Pexels

Teamtraining Effectief Vergaderen

Download onze gratis brochure

Ik wil

Effectief vergaderen

Wij helpen organisaties effectief te vergaderen door vanuit de praktijk te trainen en te coachen. Het gaat niet om de methode, maar wat werkt voor jou en het team. Neem contact met ons op over jouw uitdaging: info@effectiefvergaderen.nl

Vind je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer over onze cookies.