Dit is hoe bekende CEO’s effectief vergaderen

Op deze dag van de directeur een klein kadootje voor alle leidinggevenden in Nederland: inspirerende vergadertips van de groten der aard. In dit artikel lees je onder andere waarom Ricardo Semler schoonmakers liet aanschuiven bij een boardmeeting en hoe Marissa Mayer genadeloos doorvroeg op elke aanname, alles voor effectief vergaderen.

Vermijd conflicten niet (Jeff Bezos, Amazon)

Bron: Flickr – Steve Jurvetson

Zijn goedlachse voorkomen doet wellicht anders vermoeden, maar de baas van retailgigant Amazon heeft een hekel aan de lieve vrede bewaren omdat het nu eenmaal beter voelt. Hoor je iets op een vergadering waar je het absoluut niet mee eens bent? Dan is het belangrijk dat je – weliswaar met respect – duidelijk aangeeft wat en hoe je het anders zou doen. Ook wanneer dat vermoeiend of ongemakkelijk is.

Wandeling van 10 minuten (Richard Branson, Virgin)

Bron: Bing Norton – Wikimedia

Richard Branson schrijft in zijn blog nooit fan te zijn geweest van lange vergaderingen. Het doet hem te veel denken aan de tijd dat hij met banken over een mogelijk faillisement moest praten. In plaats daarvan houdt hij liever korte meetings waarin hij een punt in 5 tot 10 minuten bespreekt. Ideaal voor een ommetje, want al lopend maak je sneller beslissingen. Ook heb je dan geen last van saaie powerpoints.

Papieren agenda (Sheryl Sandberg, Facebook)

Bron: WEF/Jolanda Flubacher

Strikt genomen geen CEO, maar als nummer 2 van Facebook heeft Sheryl Sandberg natuurlijk een enorme invloed. Wellicht verrassend omdat ze bij een techgigant werkt: Ze neemt naar elke vergadering nog steeds ouderwets een papieren aantekeningenblok mee. Daarop heeft ze kort een aantal punten geschreven waar ze het over wil hebben. Afwijken van de agenda doet ze niet.

Kom als je wilt (Ricardo Semler, Semco SA)

bron: TED Global

De Braziliaanse Ricardo Semler liet zijn familiebedrijfje uitgroeien tot een corporate met duizenden werknemers. Zijn filosofie? Zo min mogelijk regeltjes. Werknemers bepalen zelf hoe laat ze naar hun werk komen en hoeveel ze verdienen.

Ook aanwezigheid bij vergaderingen is volledig op vrijwillige basis. Werknemers kunnen volgens hem prima inschatten hoe nuttig de meeting voor hen is. Bij boardmeetings worden altijd twee plekken vrij gehouden voor andere personeelsleden. Zo schuiven er ook wel eens schoonmakers aan. Hierdoor blijf je eerlijke beslissingen maken volgens Semler.

Bekijk ook: Radicale wijsheiden voor een bedrijf, school en een leven (TED talk)

Data boven gevoel (Marissa Mayer, Yahoo)

Bron: Flickr/ Techcrunch

Tot slot Marissa Mayer, inmiddels de ex-baas van Yahoo. Over haar functioneren als CEO is de nodige discussie (bijvoorbeeld de mislukte overname van Tumblr), maar ze deed ook de nodige dingen erg goed zoals het leiden van vergaderingen.

Bij Mayer moest je tijdens een meeting niet aan komen zetten met gevoelens of proefballonetjes. Elk voorstel moest volgens haar verantwoord worden door achterliggende data. Vervolgens vroeg ze daar op door: Hoe is het onderzocht? Welke methode is er gebruikt? Hoe heb je die methode gecontroleerd?

Ga je deze tips zelf ook toepassen?

Denk je dat bovenstaande tips ook relevant zijn voor jouw organisatie? Veel hangt natuurlijk af van de context en je specifieke vergaderuitdagingen. Op deze blog blijven we in ieder geval onderzoeken hoe je zo effectief mogelijk kunt vergaderen. Interessant? Schrijf je dan hieronder in voor onze nieuwsbrief of download gratis de brochure over onze training vergaderingen leiden.

Teamtraining Effectief Vergaderen

Download onze gratis brochure

Ik wil

Effectief vergaderen

Wij helpen organisaties effectief te vergaderen door vanuit de praktijk te trainen en te coachen. Het gaat niet om de methode, maar wat werkt voor jou en het team. Neem contact met ons op over jouw uitdaging: info@effectiefvergaderen.nl

Vind je dit interessant?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat u onze website zo goed mogelijk beleeft. Lees meer over onze cookies.